Posted by Florian on / 0 Comments
Omul, ființă irațională
La început de decembrie 2019 tatăl meu îmi trimitea un mesaj ce m-a inspirat să dezvolt puțin tema.
Mesajul său era:
„Omul este o ființă irațională. La această concluzie am ajuns în ultimul timp. Este valabil și la nivel macro și la indivizi în parte.
– dacă ar fi rațional, omul nu ar fi egoist pentru că făcând rău celorlalți își face rău și lui sau chiar daca azi îi e bine, mâine poate să-i fie rău (vezi încălzirea globală, poluarea, tăierea pădurilor, etc)
– și la nivel social (politică, presă, justiție, chiar religie) e același egoism păgubos.
Dacă unor indivizi li se argumentează că un lucru este alb și ei îl văd negru, ce concluzie rezultă? că sunt îndoctrinați, deci iraționali, nu? În cazul religiei, îndoctrinarea se produce subliminal, picătură cu picătură, până când indivizii se supun orbește mentorului, chiar cu bucurie până la sacrificiul de sine. Am constatat că, la fel de bine, sunt îndoctrinați și oamenii simpli și cei mai cultivați.”
Întâi de toate să plecăm de la o definiție, fie ea și limitată sau incompletă a termenului rațional. Un om rațional este un om care gândeste în mod logic și care îți bazează deciziile și acțiunile pe această gândire logică.
Eu nu aș spune din prima și la modul absolut că un individ egoist este irațional. În spatele deciziilor egoiste există un raționament logic.
Să luăm ca studiu de caz tăierea pădurilor.
O firmă de exploatare forestieră are un plan de afaceri foarte bine fundamentat, bine gândit și cu o logică de fier. Ea urmărește să obțină lemn la un preț de cost cât mai mic și să-l vândă cu un preț cât mai mare. Ea urmărește să obțină un profit cât mai mare într-un timp cât mai scurt și știe foarte bine că există o cerere mare de lemn pe piață. Până aici nimic lipsit de logică. Faptul că prin tăierea exagerată de păduri se afectează ecosistemul și clima este o altă linie de argumentare, o altă logică la fel de valabilă. Cele două sunt adevărate în același timp. Prima funcționează într-o fereastră de timp mai scurtă și urmărește beneficiul exclusiv al celor implicați în afacerea cu masă lemnoasă, în timp ce a doua vizează o fereastră de timp mai largă și un număr mult mai mare de indivizi – tot ecosistemul vegetal, animal și uman din regiune. Prima gândire (cea numită egoistă) urmărește un interes imediat și pentru un număr restrâns de indivizi (uneori un singur individ), iar cea de a doua un interes pe termen lung pentru o întreagă comunitate sau ecosistem.
Acum vine intrebarea: Ce anume influențează pe decidentul (patron, CEO, manager) afacerii cu lemn sau pe lucrătorul cu drujba să aleagă primul stil de gândire în detrimentul celui de-al doilea?
Îmi vin repede în minte 4 lucruri:
1. nivelul de conștiință
2. inteligența emotională
3. educația (factor atât rațional cât și emoțional)
4. instinctul
1. Un individ cu nivel ridicat de conștiință intuiește că nu este un lucru bun să radă complet de pe fața pământului păduri întregi, dezgolind munți întregi și modificând radical flora și fauna zonei, vocea conștiinței amendând gândirea egoistă care urmărește profitul imediat și sigur.
2. Un individ inteligent din punct de vedere emoțional, cu un EQ ridicat, este un individ răbdător, dispus să-și ia timpul necesar pentru a găsi soluții mai bune de a obține profit, soluții sustenabile pe termen lung, chiar nedefinit. Un exemplu de soluție alternativă pentru acest studiu de caz este turismul. Un astfel de individ știe că pădurile sunt limitate, că atunci când se vor termina, se va termina și sursa de venit.
3. Un individ educat și care decide ținând cont de educația primită se gândește la consecințele nefaste ale exploatărilor abuzive. Știe exemple din istorie și geografie de zone vaste de teren deșertificate în urma defrișărilor complete. Știe despre alunecările de teren și despre modificarea regimului de precipitații și al climei în general.
4. Un individ dominat de instincte, va acționa în funcție de ce-i va dicta instinctul de supraviețuire. Un țăran care nu are cu ce să-și hrănească familia numeroasă pentru că nu-și găsește altceva de lucru în zonă, care are nivele joase de conștiință și de educație și un coeficient de inteligență emoțională scăzut, va accepta un loc de muncă în care va tăia copaci cât e ziua de lungă, fără să-și pună alte întrebări în afara de întrebarea: „Oare astăzi/săptămâna asta/ luna asta cât o să-mi iasă?”
Omul este o ființă rațională, emoțională și instinctivă. Deciziile sale și în consecință viața sa sunt determinate în funcție de care dintre aceste aspecte ale sale este mai puternic, sau mai dezvoltat. El se naște cu o anumită predominanta, cu un centru de gravitație situat fie în intelectual, fie în emoțional, fie în instinctiv. Educația și practicarea conștientă a unor exerciții, principii, valori și atitudini de dezvoltare personală pot aduce modificări profilului nativ.
Și totuși… ceea ce mișcă pe om într-o anumită decizie și direcție este emoția.
Etimologia cuvântului o spune: “din latinescul emótio, -ónis, d. e-movére, -mótum, a mișca din loc. Mișcare a sufletului.” (Dicționaru limbii românești 1939 de August Scriban)
Mișcarea sufletului produce mișcarea gândurilor, a voinței și în final a faptelor.
Chiar dacă în luarea unei decizii există o furtună de gânduri și o luptă a ideilor, ceea ce în final înclină balanța pentru majoritatea dintre noi este emoția.
Tăietorul de lemne angajat cu ziua, sau cu pădurea – este mânat fie de emoția negativă a fricii că nu va avea ce pune pe masa, sau a invidiei (vecinul și-a făcut casă mai mare), sau a lăcomiei; fie de emoția pozitivă pe care o resimte când își imaginează copilul îmbrăcat și hrănit decent sau libertatea pe care i-o dă puterea banului.
În lumea tehnicilor motivaționale este binecunoscută metoda vizualizării. Pe scurt, ni se recomandă să avem o imagine cu obiectul dorinței noastre pe care să o vedem zilnic. Sau pur și simplu să ne imaginăm că deja avem acel ceva și, foarte important, să simțim bucuria, satisfacția, independența și toate celalalte emoții pozitive care se pot simți din a avea sau a experimenta acel lucru dorit. Cu siguranță că și seful firmei de exploatare forestieră este mânat de același gen de emoții negative sau pozitive, cel mai probabil la o altă scară, o altă octavă sau o altă categorie de stimuli.
Marea majoritate a indivizilor societății umane se lasă încă dominați de instincte și emoții și mai au de lucrat cu ei înșiși până să eleveze nivelul animal la rangul de om. Sunt mai degraba iraționali decât raționali.
2 Dec 2019
Comments are closed here.