Posted by Florian on / 0 Comments
Diagnostic ascuns ?
În comentariul Marianei la postare mea anterioară despre Discernământ (în comunitatea Firmamentum) scria așa: „Medicii și familia vor să protejeze pacientul și ascund un diagnostic grav – eu nu sunt de acord cu această procedură dar pot să o înțeleg.”
Și eu înțeleg. Dar hai să analizăm puțin.
Ce este un diagnostic? Conform etimologiei, a face un diagnostic înseamnă a discerne natura și cauzele profunde ale unei situații/boli și a-i prevedea evoluția în timp. Ultimul înțeles este dominant în alt cuvânt înrudit cu diagnostic: prognostic.
Pentru aprofundare puteți să studiați link-urile:
https://en.wiktionary.org/wiki/diagnosis
https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B4%CE%B9%CE%AC#Ancient_Greek
https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%BA%CF%89#Ancient_Greek
https://en.wiktionary.org/wiki/prognosis#English
A discerne natura și cauzele profunde ale unei situații/boli și a-i prevedea evoluția în timp este mare lucru. Nu se află la îndemâna oricărui absolvent de școală medicală modernă. Se cere o înțelegere profundă a legilor naturii, atât a celor mai vizibile și evidente, cât și a celor invizibile sau subtile. Este necesară o experiență de viață și nu orice viață, ci o viață trăită ca școală.
Există cinci clase de cauze de boală de care un medic este chemat să fie conștient. (Am un curs în care le explic.) Sunt unii medici sau terapeuți, nu mulți, care au în vedere și o parte din cauzele subtile, pe lângă cele mecanice. Te poți considera privilegiat de soartă dacă dai de un medic care să țină seama de toate. Cel mai adesea vei da peste medici care trec repede peste faza cu „cauza”, grăbindu-se să pună o etichetă (nume de boală) căreia ei îi spun diagnostic. Adesea nici la identificarea corectă a bolii nu se pricep, ascunzându-și lipsa de înțelegere cu o serie de termeni medicali moderni care sunt meniți să impresioneze pe sărmanul pacient:
– sufixul patie = boală
Exemplu: cardio-patie = boală a inimii
– idiopatic = se spune despre o boală a cărei cauză este necunoscută.
Ex. Pericardită idiopatică acută nespecifică, Artrită idiopatică juvenilă
– criptogenic = se spune despre o boală a carei cauză este necunoscută.
Ex. Accidentul vascular cerebral criptogenic
– sindrom = un complex de simptome asociate, caracteristic pentru o anumită stare patologică a organismului, constând în totalitatea semnelor și a simptomelor care apar
Ex. Sindromul picioarelor neliniștite :-), Sindromul Raynaud
– iatrogen = de cauză medicală, adică provocat chiar de cadrele medicale! :-))
Ex. Hipertensiunea arterială iatrogenă
– nosocomial = spitalicesc
Ex. Infecție nosocomială, sau infecție intraspitalicească, este acea infecție care nu este prezentă sau care nu se află în perioada de incubație în momentul în care pacientul s-a internat în spital și se supraadaugă bolii pentru care pacientul s-a internat. Infecțiile nosocomiale pot să fie în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale. Acest tip de infecție se produce într-un spital, fie între pacienți de boli diferite care ajung în contact unii cu alții, fie de la bolnavi sau purtători proveniți din rândul personalului de îngrijire.
Înainte de a fi un medic care să poată da dia-gnostice și pro-gnostice ar trebui să fie un gnostic, adică unul care știe în profunzime, care știe din experiență directă, care înțelege legile subtile ale naturii.
Acestea fiind spuse, oare nu crezi că e mai bine ca medicul să se abțină în momente delicate de la a da o sentință diagnostică sau prognostică?
Pe de o parte, dacă medicul se crede Dumnezeu, sau doar autosuficient și prea-încrezător-în-sine și în statistici, când va da diagnosticul pacientul îl va primi ca pe o sentință de îndeplinit, ca un destin implacabil. Și chiar dacă inițial este posibil să refuze și să respingă diagnosticul (faza de negare), ulterior se va resemna și acceptând sentința va crede în ea. Mintea sa va lucra de acum pentru a-i îndeplini aceasta credință și, dacă nu era bolnav(diagnostic eronat) se poate îmbolnăvi, iar dacă era bolnav și prognosticul a fost „rezervat”, sunt șanse mari să aibă parte de o evoluție galopantă a bolii și de un sfârșit grăbit. Acesta este mult-studiatul efect nocebo. Starea pacientului merge spre rău (și) din cauza diagnosticului sau a prognosticului. În lipsa acestora, pacientul ar fi putut avea o evoluție mai favorabilă.
Cunosc personal mai multe cazuri de persoane în vârstă cărora familia nu le-a dezvăluit diagnosticul de cancer și prognosticul care dădea o speranță de viață de câteva luni de zile până într-un an. Aceste persoane au trăit bine-mersi ani și ani la rând. Unele încă mai trăiesc, unele au decedat din alte cauze, unele au sfârșit de cancer, dar mult mai târziu decât anticipaseră și anunțaseră medicii.
Pe de altă parte, dacă medicul nu este 100% sigur de diagnostic sau de prognostic, nu ar fi mai indicat să se abțină de la enunțarea lor? Sau cel puțin să explice aparținătorilor și/sau pacientului că are dubii, că poate situația este alta, astfel deschizând calea către alte consultații cu alți specialiști și lăsând vie speranța pacientului că poate totuși este vorba de o boală mai puțin gravă, că poate are șanse de vindecare.
Mai este de menționat o perspectivă. Un diagnostic explicat cu blândețe, cu compasiune, transmițând pacientului curaj și încredere în capacitatea sa de a se face bine, se poate transforma pur și simplu într-un semnal de alarmă pentru ca omul să conștientizeze că așa nu mai poate continua, că trebuie să caute să găsească acel element care îi dezechilibrează organismul (cel mai banal exemplu: renunțarea la fumat). După părerea mea, medicul ar face bine să explice cu smerenie ceea ce el înțelege din starea ne-la-locul ei a pacientului, iar acesta din urmă ar face bine să „se caute”, adică să caute cauza bolii și să o corecteze, fără panică, cu încredere că are 100% șanse să se vindece dacă va face ceea ce trebuie.
Dacă pacientul ar fi mințit cum că nu are nimic (chiar și prin omisiune), acesta ar fi privat de oportunitatea de a schimba ceea ce are de schimbat în viață pentru a se vindeca, va continua cu același obicei greșit care i-a adus starea de boală și … mai departe îți poți închipui și singur/ă.
Comments are closed here.