Posted by Florian on / 0 Comments
DE CE-ul obiectivelor
Când vă stabiliți obiectivele de dezvoltare personală, este esențial să vă înțelegeți bine de tot DE CE-ul. DE CE-ul vă va motiva în timpul călătoriei și vă va ajuta să vă transformați noile comportamente și atitudini în obiceiuri de lungă durată. Iată câteva sfaturi pentru identificarea și utilizarea DE CE-ului:
Alege un DE CE autentic.
Când identifici DE CE-ul, asigură-te că este autentic și motivant pentru tine și povestea ta.
Fii cât se poate de sincer cu tine însuți. Nu prelua DE CE-uri de la alte persoane, oricât de mult ai admira acele persoane, sau oricât de succes ar fi ele.
Cu cât DE CE-ul este mai personal, cu atât vei fi mai motivat să-ți atingi obiectivele și să eviți tentațiile.
Semnul unui DE CE autentic este entuziasmul. Când te vei gândi la motivația din spatele obiectivului și îți vei imagina obiectivul realizat, te vei emoționa, vei fi energizat și dispus la eforturi și sacrificii.
DE CE -ul are mai multe nivele.
Sondează în adâncime. După ce afli răspuns la primul DE CE, interoghează răspunsul cu un alt DE CE? Când te lămurești DE CE, continuă să te întrebi DE CE până ce răspunsul nu mai suportă o altă chestionare, iar tu ai ajuns la o înțelegere fundamentală, revelatorie, care îți dă o stare de pace interioară. Va fi ceva măreț pentru tine. Ceva puternic.
Să știi că DE CE-ul se va schimba pe parcurs. Pe măsură ce începi să îți îndeplinești unele dintre obiective, altele se vor contura la orizont. Ar fi bine ca aceste noi obiective să rezulte din descoperirea, înțelegerea și acceptarea unor noi DE CE-uri. Atenție însă la continuitatea de scopuri și coerența DE CE-urilor. Este posibil să apară dorințe care să te deturneze de la planul inițial și nu vrei asta. Ceea ce vrei este în schimb rafinarea, clarificarea și dezvoltarea obiectivelor.
Scrie pe hârtie.
După ce ți-ai ales cu grijă DE CE-ul, notează-l de trei ori astfel încât să ocupe un spațiu concret în viața ta și în mintea ta. Pune-ți foi de hârtie în locuri pe care le vei vedea pe parcursul zilei, cum ar fi frigiderul, noptiera, oglinda de baie sau avizierul cu obiective și motivații.
În așa fel vei evita să îți pierzi concentrarea sau să îți uiți motivația.
Spune cu voce tare.
Spune-ți DE CE-ul cu voce tare, cu convingere, de mai multe ori pe zi. Spune-o când te trezești, înainte de culcare și în orice moment al zilei când ai putea întâmpina ispita.
Astfel vei întări și reîmprospăta energia motivațională.
Să nu-ți fie teamă să-ți spui obiectivul cu voce tare în fața celorlalți. Reamintirea DE CE-ului și păstrarea concentrării pe obiectivele personale și spirituale de dezvoltare nu au nimic de care să te jenezi!
Imaginează-ți periodic succesul.
În mintea ta, imaginează-ți în mod constant (săptămânal, zilnic sau chiar mai des) o scenă în care obiectivul tău este îndeplinit. Făcând acest lucru, vei putea să experimentezi DE CE-ul și să faci obiectivul să se simtă mai real.
Spune „DA” în loc de „NU”.
În toate fazele călătoriei tale de transformare, de la identificarea DE CE-ului până la atingerea obiectivelor finale, consolidarea pozitivă este cheia. Repetarea afirmațiilor pozitive te va încuraja să rămâi neclintit în decizia de a (re)deveni cea mai bună versiune a ta. Negațiile sunt lipsite de forță, căci sunt lipsite de substanță. Dacă îți spun acum să nu te gândești la o prăjitură cu ciocolată – tu te vei gândi la o prăjitură cu ciocolată. Așa că mai bine îți spun: gândește-te la un mango bine copt, dulce și aromat. :-)) Exemplul este pentru cazul în care vrei să înlocuiești dulciurile cu fructe. Identificarea DE CE-ului este primul pas al călătoriei transformatoare de auto-descoperire și auto-dezvoltare conștientă. Angajamentul de a lua decizii și a face acțiuni bazate pe un DE CE înțeles profund și bine asumat îți va oferi încrederea și impulsul necesare pentru a-ți atinge obiectivele.
Photo by Clark Tibbs on Unsplash
Comments are closed here.